This **math trick** will floor you. Compound interest maths problems solves our daily life’s practical problems. For example ,Â worldÂ over people are interested to know how his or her money grew in bank which offers , among many other products, termÂ depositsÂ or fixedÂ depositsÂ which carry compounded interest.One ofÂ theÂ very common question by a person may **” if my miney grows at this interest rate by bank by two times in 6 years, in how many will it grow to 4times?. **

*Do not worry , there is a mth trick to solve such common math problems.*Using this Â mathÂ trick, questions like this can be solved aby any one in a minute, if by some practice without even using any pen or paper. For example , say the problem isÂ [box type=”info”] **If a sum becomes 4 times in 6 years, in how many years , will it became 8 times? The answer is 1.5 x 6= 9 years How did I find the answer?**[/box]

## The Math Trick on Compounding Problems

Formula is

Â if a sum becomes x times in y years, then on same interest, it will become [latex]X^n[/latex] in NY years. That’s it !

**Let us apply the trick to the aforesaid problem**

X = 4 times

Y= 6 years

So as per formula, it wll by[latex] x^n[/latex] in nY years

In other words, [latex]x^n[/latex] = 8 times ( given in the problem itself)

[latex]4^n[/latex]=8;

So [latex]4^1×4^frac{1}{2}[/latex]=8;

so Â [latex]4^1 x 4^1/2=8[/latex]

soÂ [latex]4^1frac{1}{2}=8[/latex]

So N =[latex] 1frac{1}{2}=1.5[/latex]

So the Answer is NY years i.e 1.5 x 6 = 9 years

### Â Now Practice about the math trick on compounding problem

## Compounding Problems in Math

*Compounding Problems in Math*.

**You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.**Your performance has been rated as %%RATING%%

Question 1 |

**If 100 becomes 200 in 4 years, how many years will it take to become 800?**

9 | |

12 | |

8 | |

10 |

**This answer is NY years = 3 x 4 = 12**years

Question 2 |

**If a sum deposited at compound interest becomes twice in four years,when will it become 4 times?**

6 | |

7 | |

4 | |

8 |

**This answer is NY years = 4 x 2 = 8**years

Question 3 |

**100 become 300 in 3 years. In how many years, will it become 9 times?**

4 | |

6 | |

8 | |

9 |

**This answer is NY years = 3 x 2 = 6**years

This was part 1 of *math trick* problem solution.